Wednesday, 24 January 2018

Resipi: Crispy Roasted Duck (Itik Panggang)

Assalamualaikum gais!

Today memandangkan Ayden bangun awal, so me and my MIL decided to go to pasar sambil bawak Ayden jalan2. So since balik from vacation aritu, I always wanted to try to cook myself the crispy roasted duck! tapi pencarian nak dapatkan itik kat jb ni agak payah (pegi kip mart, xde orang jual itik) , so today I guessed I'm quite luckly lah sebab jumpa gak itik yang dicari2 kat pasar taman U.

Enough talking, lets talk about the recipe! aku triggered nak masak ni sebab baru lepas tengok satu episode 'Gordon Ramsay Ultimate Homecook Recipes' dia masak crispy duck ni, so recipi nya camni, mudah je:

baham kisar:
5 spice ( bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, jintan manis, and cili flakes semua aku toasted and grind sampai halus)

bahan-bahan lain:
1 ekor itik, potong tengah sebab nak masukkan bahan2
2 biji bawang putih (smashed)
1 inch halia (slice)
2biji bunga cengkih
garam
ground black paper

ok first toasted and grind 5 spice td ( nak beli dah siap grind pon ade kat kedai)


then bersihkan itik tadi, buanglah ape yg patut


then cucuk2 itik tu tuk senang nak keluarkan fat dia nanti, pastu pat dry itik tu ngan kitchen towel, then letak garam dan black paper kat dalam itik and seluruh kulit itik. then rub bahan2 5 spice tu kat seluruh kulit itik, urut2 sikit bagi dia absorb.


then masukkan bawang putih, halia and bunga cengkih kat dalam rogga itik tu



then bila semua dah siap, place itik tu atas roasting tray yang jaring2 tuk biar lemak2 itik tu jatuh  and letak lg satu tray tuk tadah fat2 tu



panas kan oven 160▫C and tutupkan itik ngan aluminium foil before masukkan kt oven for 1hour pas 1hr, keluarkan itik and slow kan oven ke 140▫C. Bukak aluminium foil tu and leave the duck roasting dalam oven for another 4hour or until skin dia crispy


best serve with sambal belacan kalau nak makan wifh nasi, or if nak makan with tortila/roti buat sos Thailand dipping sauce tuk compliment itik tu.

sekian, selamat mencuba ❤️

No comments:

Post a Comment