Kali ini aku nak share resipi my MIL yang jugak favorite aku and Shaz iaitu Mee Bandung Muar! hehee So few days ago, MIL aku ajak masak mee bandung bila kami datang on weekend. Tanpa tidak membuang masa, marilah kita baca bahan2 tuk buat dia punye homemade paste:
*resipi ini untuk 10 orang makan
Bahan kisar:
- 5 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 25 batang cili kering (rendam dengan air panas)
- 2 sudu udang kering
Bahan2 lain:
- 2 genggam kacang tanah (digoreng dan ditumbuk halus)
- 20 udang segar
- 1 kg daging (rebus hingga empuk)
- 10 biji fishball (potong 2)
- satu ikat sawi
- 1 biji carrot ( potong bulat)
- 2 sudu tepung jagung (letak air)
- 3 sudu sos cili
- telur 5 biji
- minyak untuk tumis
- garam gula secukup rasa
cara-cara masak:
1) kupas bawang dan kisar bahan2 kisar, letak tepi
2) rebus daging hingga empuk, letak tepi
3) potong2 bahan2 dan sediakan semuanya siap2.
4) panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak
5) pas dah pecah minyak, letakkan daging dan air rebusan daging sekali dan kacau
6) letak carrot dan letak gak kacang yang dah ditumbuk tu
7) letak fishball, sawi dan udang. Kacau semua hingga sebati.
8) letak garam dan gula secukup rasa
9) letak sos cili dan kacau
10) letak air tepung jagung dan biarkan mendidih.
11) kacau dan pecah telur hingga telur separuh masak.
tadaa ni lah hasilnya! |
12) sedia dihidang bersama mee yang sudah dicelur dan taburkan bawang goreng dan daun sup.
my bowl! heaven!
Selamat mencuba ya kawan2! gerenti sedap hingga menjilat sudu! hehee
|
No comments:
Post a Comment